Wat doet de crew?

Ballonvaart Voorthuizen
Ballonvaart Voorthuizen

Voorbereiding

Tijdens een ballonvaart doet de piloot het niet alleen. De piloot heeft nog een team om zich heen staan, die helpen bij verschillende dingen. De crew is tijdens de ballonvaarten niet te missen. Een getraind en gecertificeerd team dat de piloot ondersteunt. Eigenlijk is de crew, net als de piloot, de gastheer of gastvrouw. Ze ontvangt de passagiers en staan klaar om alle vragen te beantwoorden. De crew helpt, samen met de passagiers, bij het opbouwen en klaarmaken van de ballon. We geven de passagiers aanwijzingen en zorgen ervoor dat alles volgens plan verloopt.  

Ballonvaart Wageningen

Tijdens de vlucht

Vervolgens is het tijd voor de piloot en de passagiers om te gaan varen. De crew helpt bij het opstijgen en zwaait de ballon uit. Mocht er familie van passagiers achterblijven, dan zullen we hen nog te woord staan. Vervolgens gaat de crew het opstijgveld opruimen. De materialen die achterbleven zijn bijvoorbeeld de ventilator, beveiligingstouw en mogelijk de extra gasfles. Als het startveld is opgeruimd, stappen we in de auto en gaan we de ballon achterna. Deze auto wordt vaak de volgwagen genoemd. Meestal rijden er achter de volgwagen nog verschillende auto’s met de achtergebleven familie en andere belangstellenden. Deze optocht volgt de ballon met kaarten, navigatie en de luchtvaartradio. Via de radio houdt de piloot de volgwagen op de hoogte van de koers en snelheid van de luchtballon.

De landing

Van tevoren weten we nooit waar de ballon gaat landen. Het kan dus voorkomen dat dit in het weiland van een boer gebeurt. Een crewlid vraagt of de boer het goed vindt dat we de luchtballon op zijn land bergen. Na toestemming helpt de crew met het opruimen van de luchtballon. Vervolgens zorgen we ervoor dat de champagne wordt ingeschonken en iedereen kan proosten op de luchtdoop. Uiteindelijk worden de passagiers weer teruggebracht naar de opstijglocatie, als hun auto’s zich daar nog bevinden. We zwaaien ze wederom uit en brengen uiteindelijk de ballon terug. We praten nog even over de geslaagde tocht en zeggen dan ‘tot morgen!’ als er weer een mooie vaart gepland staat!

Kan de crew uw gezelschap binnenkort ook uitzwaaien? Boek een ballonvaart op onze site of neem contact met ons op voor meer informatie.