Jaarlijkse keuring en onderhoud luchtballonnen

Ballonvaart Wageningen

Een keer per jaar moeten luchtballonnen worden gekeurd. Dit geldt ook voor onze luchtballonnen een paar weken geleden hebben onze ballonnen een grondige keuring ondergaan. Zo kunnen wij het voorjaarsseizoen van het ballonvaren veilig en goed van start gaan!

 

Strenge controle van de luchtballon

Onze ballonnen worden minstens één keer per jaar getest volgens het Europees Agentschap principe voor de veiligheid van de luchtvaart. Ballonnen moeten voorzien zijn van luchtwaardig en gecertificeerd materiaal op basis van de aanvullende richtlijnen van de KNVvL of PBN. Zelfs de onderhoudsbedrijven worden gecontroleerd door kwaliteitsmanagers en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het is belangrijk om de veiligheid in de luchtvaart te waarborgen.

 

Onderhoud van de luchtballon

Tijdens de inspectie worden het beheer, de onderhoud en de  uitvoering van de luchtwaardigheid gecontroleerd. Daarnaast worden ook de documentatie en de aansturing gecontroleerd. Dit gebeurd door middel van een uitgebreide checklist, die onder toezicht van de bevoegde luchtvaartautoriteiten door fabrikanten is samengesteld. Gecertificeerde technische monteurs voeren het jaarlijks onderhoud van ballonmateriaal nauwkeurig uit. Ook delen zij Airworthiness Reviews uit en verstrekken ARC of ARC verlenging.

 

De technische conditie van de ballon, de brander, de gasflessen, de mand, de cilinders en de daarbij horende materialen worden grondig gecontroleerd. Zowel het geplande als het ongeplande onderhoud van de totale ballonuitrusting wordt uitgevoerd. Indien nodig worden versleten of kritische onderdelen vervangen. Als ten slotte alle papieren een goedkeuring stempel hebben gekregen, mag er weer gevaren worden.

 

Reiniging luchtballon

De branders worden volledig gereinigd. De branderspecialist demonteert de ballonbrander en vervangt alle dichtingen. Daarna wordt de brander in een speciaal ultrasoon bad gestopt voor een grondige reiniging.

 

Luchtwaardig

Om luchtwaardig te worden bevonden, moet de ballonstof minimaal een sterkte van 14 kg aankunnen. Als de stof 13.5 kg en ingescheurd is dan mag deze niet meer worden gebruikt.

 

Ballonteam Wessel

Wij van Ballonteam Wessel bieden mooie ballonvaarten aan! Bent u benieuwd naar andere unieke arrangementen? Kijk dan op onze website: ballonweb.nl kies een ballonvaart naar keuze uit!