Snelle vaart van Barneveld naar Maasbommel met Q-music dj Joost Swinkels

Ballonvaart Vaderdag

Woensdag 16 mei 2018 om 5:15 in de ochtend arriveerde Q-music dj Joost Swinkels in Barneveld om te gaan ballonvaren met Mees van Dijk van Ballonteam Wessel. Mees heeft deze locatie in Barneveld gekozen op basis van het weerbericht. Daarbij lette hij vooral op de windsnelheid en de windrichting, deze zijn belangrijk om een inzicht te krijgen waar de ballon kan landen. Vervolgens stapte Joost Swinkels samen met Mees van Dijk de luchtballon in. De Q-music dj kon genieten van een prachtige ballonvaart van Barneveld naar Maasbommel. Op 150 meter hoogte genoten zij van de rust en het waanzinnige uitzicht, de perfecte gelegenheid voor Joost Swinkels om allerlei vragen aan Mees van Dijk te stellen. Vragen als: Wat is er nodig om een luchtballon op te laten stijgen? En kan een luchtballon bestuurd worden?

 

Vragen over de ballonvaart

Om een ballon te laten opstijgen zijn de volgende materialen nodig: de ballon, de mand, de brander en gasflessen. Door middel van warme lucht stijgt een luchtballon op, hoe warmer de lucht hoe sneller de luchtballon stijgt. Een luchtballon kan niet gestuurd worden de windrichting bepaalt waar de luchtballon heen gaat. Als er een noordenwind staat dan vaart de luchtballon richting het zuiden. De windsnelheid bepaalt uiteindelijk de afstand die de ballon vaart, wel kan de piloot gebruik maken van verschillende hoogtes. Door de brander harder of zachter te laten branden kan de ballon hoger en lager varen.

 

Brander bedienen

Joost trok de brander naar beneden en heeft zo uiteindelijk de ballon op een bepaalde manier toch bestuurd. Met gebogen knieën bereidde hij zich voor op de uiteindelijke, gekantelde landing. Nadat ze geland waren, werd Joost gedoopt met champagne. Joost kwam uiteindelijk tot de conclusie dat hij een luchtballon niet kan besturen, maar dat hij wel invloed kan hebben op een aantal aspecten zoals het hoger en lager varen.

 

Ballonteam Wessel

Ballonteam WESSEL is een ballonvaartbedrijf met een duidelijk gezicht. Onze activiteiten zijn erop gericht om zoveel mogelijk mensen in alle rust en op een ontspannen manier te laten ervaren dat een ballonvaart een sprookje is.