Wie heeft de luchtballon bedacht?

Geschiedenis luchtballonvaart

Wie heeft het ooit bedacht om in een luchtballon te varen? Wellicht komt deze vraag bij u naar boven bij het boeken van uw ballonvaart bij ballonteam Wessel. Het is ook een vraag die we veel krijgen van onze passagiers en daarom dit blogartikel.

 

Papiersnippers in hete oven

Als we deze vraag willen beantwoorden moeten we terug naar 1783. Joseph en Etienne waren eigenaar van een papierfabriek en kwamen erachter dat een enorme bol van tafelzijde en papier in de lucht bleef hangen. Dit idee werd geboren omdat ze iedere dag papiersnippers in de hete oven naar boven zagen dwarrelen. Ze experimenteerden met hete lucht in een bol en warempel, de ballon steeg tot 1000 meter hoogte.

 

Kip, eend en geit als passagiers

Een aantal maanden later werden de broers uitgenodigd bij het hof om het experiment opnieuw uit te voeren. Onder toeziend oog van Louis XVI, het hof en de toekomstige president van de Verenigde Staten ging de ballon de lucht in. Ditmaal met passagiers, namelijk een eend, een kip en een geit. Gelukkig overleefde de dieren deze vaart. Enkel de eend kwam er beschadigd uit, omdat de geit haar over het hoofd had gezien. Hierna volgde een derde experiment. Ditmaal met mensen, maar wel twee gevangen. Als ze het overleefden kregen ze gratie. Of ze net zoveel van die ballonvaart genoten als wij tegenwoordig? Bij ballonteam Wessel denken we van niet.

 

luchtballon vroeger

 

Stro in een stoof

Hierna volgden er nog vele andere vaarten. Waaronder een ballonvaart met chemicus Pilatre de Rozier en de Markies van Arlandes met een prachtig versierde luchtballon. De warmte werd gecreëerd door het verbranden van stro in een stoof die onderaan de ballon hing.

 

Ballonvaarten tegenwoordig

Gelukkig zijn de ballonvaarten tegenwoordig helemaal veilig en heeft de stoof plaatsgemaakt voor mooie gasbranders. Ballonteam Wessel heeft al heel wat passagiers boven het Zeeuwse landschap laten ballonvaren. Hebt u ook interesse in een ballonvaart? Boek deze dan eenvoudig via onze website.