Mag je overal landen met een luchtballon?

Ballonvaart Voorthuizen

Elke keer als er een ballonvaart wordt gemaakt, moet er natuurlijk ook weer geland worden. De vraag die dan vaak naar voren komt, luidt: mag en kan je eigenlijk overal met een luchtballon landen of zitten hier ook restricties aan vast? En zo ja, heeft de landeigenaar recht op een schadeloosstelling?

 

Afhankelijk van de wind

Allereerst is het zo dat een luchtballon valt onder de luchtvaartuigen die volledig afhankelijk zijn van de wind. Hierdoor is het voor de piloot wettelijk toegestaan om te landen waar hij of zij vindt dat dat mogelijk is. Deze plek is vrijwel altijd een grasveld dat eigendom is van een bepaalde landeigenaar (vaak een boer). Natuurlijk is het moeilijk voor een piloot om voor het landen toestemming te vragen aan de landeigenaar, waardoor dit weleens kan leiden tot meningsverschillen. Gelukkig hebben onze piloten ervaring met zulke situaties, waardoor ze altijd weten wat ze op zo’n moment moeten doen.

 

Gelieve niet te landen

Alhoewel een luchtballon onder de luchtvoertuigen die volledig afhankelijk zijn van de wind valt, zijn er toch plekken die vermeden moeten worden indien mogelijk en plekken waar absoluut niet geland mag worden. Zo moeten stukken land met akker- en tuinbouwgewassen, lang gras, gebouwen, vee en obstakels worden vermeden. De plekken waar absoluut niet geland mag worden, zijn natuurgebieden of gebieden in de buurt van luchthavens. De piloot heeft echter altijd een kaart bij zich waarop de hierboven staande restrictiegebieden worden aangegeven. Zo is de kans het kleinst dat er daadwerkelijk in zo’n restrictiegebied wordt geland.

 

Het zoeken van de landeigenaar

Als de luchtballon geland wordt, wordt er altijd meteen gezocht naar de landeigenaar, om toestemming te vragen voor het betreden van het stuk land met (volg)auto’s. Vaak wordt de landeigenaar snel gevonden, al dan niet met hulp van omstanders of omwonenden. Indien de landeigenaar niet wordt gevonden, wordt de luchtballon naar het begin van het weiland gesleept, zodat de (volg)auto’s (bijna) niet het land op hoeven te rijden. Hier wordt de luchtballon vervolgens weer ingepakt en meegenomen.

 

Ballonvaart bij Ballonteam Wessel

Wilt u nu ook zelf een ballonvaart maken? Dat kan, bij Ballonteam Wessel! We bieden ballonvaarten aan in de wijde omgeving van Barneveld. Enkele plaatsen die hierbinnen vallen, zijn: Barneveld zelf, Amersfoort, Veenendaal, Ede, Wageningen, Arnhem, Soest, Putten en Harderwijk. In deze omgeving bieden we twee soorten ballonvaarten aan, namelijk privévaarten (vaarten met alleen mensen die u kent, bijvoorbeeld vrienden en familie) en geplande vaarten (vaarten met voor u zowel bekende- als onbekende mensen). Andere verschillen zijn dat een geplande vaart tot vijf personen goedkoper is dan een privévaart en dat er bij een privévaart zelf de startlocatie bepaald kan worden. Hebt u verder nog vragen over de boeking van een ballonvaart of een ander onderwerp? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen per e-mail of telefoon. Zien wij u binnenkort bij een ballonvaart van Ballonteam Wessel?