Hoe hoog gaat een luchtballon?

“Hoe hoog gaat een luchtballon?” Iets wat veel mensen zich afvragen wanneer ze vanaf de grond een luchtballon voorbij zien varen. Wellicht kun je met hard roepen jezelf verstaanbaar maken voor de mensen in de luchtballon. Maar dit kan niet altijd, bijvoorbeeld wanneer een luchtballon hoog vaart.

 

Hoe hoog varen onze luchtballonnen?

Bij een gemiddelde vaart varen we zo’n 1000 meter boven de grond. Wilt u samen met uw medepassagiers wat hoger of lager varen? Dan geeft onze piloot, als het weer dat toelaat, daar gehoor aan. Zo kunt u er ook voor kiezen om op een hoogte van 300 meter te gaan varen, zodat u het prachtige landschap onder u goed kunt zien. Maar hoe hoog gaan onze luchtballonnen nu maximaal? Dat is zo’n 4500 meter. Dat komt niet vaak voor, omdat we dan veel tijd kwijt zijn aan het stijgen en dalen, maar het kan wel. Wanneer er parachutisten uit een van onze luchtballonen willen springen, is het nodig om zo’n vier kilometer boven de grond te varen. Dat kan enkel wanneer de luchtverkeersregels dat toelaten, wat verschilt per gebied.

Hoe hoog gaat een luchtballon?

Hoe hoog kan een luchtballon varen?

Er is regelmatig geëxperimenteerd met hoe hoog een luchtballon kan gaan. Soms kwam een ballon wel meer dan tien kilometer hoog! Het record ligt zelfs op een hoogte van 21 kilometer. In de praktijk is dat voor de pleziervaart onmogelijk. Boven de 4500 meter is er te weinig zuurstof om goed te kunnen ademen. Overigens zie je ook veel meer van de landschappen, steden en dorpen wanneer een luchtballon lager vliegt. Zelfs als u op een kilometer hoogte vliegt, ziet u nog veel van de wijde omgeving. Het voordeel hierbij is dat u alles wat gedetailleerder ziet, wat zeker leuk is als u bijvoorbeeld de omgeving goed kent.

 

Neem contact met ons op

Lijkt het u geweldig om eens een luchtballonvaart mee te maken? Ballonteam Wessel vaart in de wijde omgeving van Barneveld. Plaatsen die hieronder vallen zijn onder andere: Barneveld zelf, Arnhem, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Ede, Nijmegen, Veenendaal, Wageningen, Zwolle en Putten. Kijk eens in ons vaartenregister of er geplande vaarten open staan of boek een privévaart. Wilt u graag meer lezen over de ballonvaart? Lees dan verder op onze blogpagina. Heeft u een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op via e-mail (info@ballonweb.nl) of telefoon (0342-492956).