Uit welke stappen bestaat een ballonvaart?

Ballonvaart Wageningen

Een ballonvaart is meer dan alleen de vaart zelf. Er worden namelijk altijd een aantal stappen doorlopen voor en na de ballonvaart. Deze stappen zijn: verzamelen op een bepaald punt (startlocatie), de luchtballon neerleggen op het veld, het wegvaren van de luchtballon, de ballonvaart zelf, de landing en de champagnedoop. Al deze stappen worden hieronder verder beschreven.

 

Verzamelen op een bepaald punt (startlocatie)

Allereerst wordt er verzameld op de startlocatie. Bij een geplande vaart is dit een locatie die al voor u bepaald was, bij een privévaart is dit een locatie die u (in overleg) zelf heeft gekozen. Bij een ochtendvaart wordt er in de zomer verzameld rond vijf uur, in de winter rond negen uur en in het voorjaar en de herfst ergens daartussenin. Bij een avondvaart wordt er twee uur voor zonsondergang verzameld. Bij het verzamelpunt legt de piloot een aantal dingen uit over de ballonvaart en geeft hij of zij verder ook nog enige instructies.

 

De luchtballon neerleggen op het veld

Nadat iedereen verzameld en ingelicht is, wordt de luchtballon neergelegd op het veld. Hierbij wordt de mand met de bijbehorende onderdelen in elkaar gezet, waarna zowel de mand als de ballon zelf op zijn kant wordt gelegd. Een aantal passagiers kunnen ervoor kiezen om dan al in de mand te gaan zitten, maar de meeste passagiers zullen pas instappen als de mand rechtop staat. Vervolgens wordt de luchtballon opgeblazen, zodat deze klaar is voor vertrek.

 

Het wegvaren van de luchtballon

Nadat de luchtballon opgeblazen is, wordt de ballon samen met de mand door de kracht van de hete lucht rechtop gezet. Hierbij hangen er natuurlijk nog wel touwen aan de mand, zodat de luchtballon er niet vandoor kan gaan!  De laatste passagiers stappen nu in, waarna de piloot extra veel gas in de ballon blaast, de touwen worden losgelaten en de luchtballon vertrekt.

 

De ballonvaart zelf

Bij de ballonvaart zelf kunt u genieten van het prachtige uitzicht, waarbij u op de achtergrond alleen het geluid van de brander hoort. Deze brander wordt door de piloot gebruikt om de goede hoogte vast te houden. De ballonvaart zelf duurt minimaal een uur. De route van de ballonvaart is geheel afhankelijk van de wind, dus van te voren is deze route eigenlijk niet te bepalen.

 

De landing

Als er ongeveer een uur gevaren is, gaat de piloot op zoek naar een landingsplaats. Deze landingsplaats is altijd in een open veld, om er voor te zorgen dat de landing altijd zo veilig mogelijk verloopt. De piloot verzoekt iedereen van te voren altijd in de mand te gaan zitten bij de landing en om je dan goed vast te houden, omdat het bij de landing wel eens voorkomt dat de mand op zijn kant beland. Gelukkig verloopt de landing altijd veilig, dus daar hoeft u zich geen zorgen over te maken.

 

De champagnedoop

Als laatste de champagnedoop. Hierbij vertelt de piloot de geschiedenis van het ballonvaren, samen met een ritueel. Bij dit ritueel leggen de passagiers een stuk gras op hun hoofd. Vervolgens komt de piloot langs met een fles champagne, waarbij de piloot over alle stukken gras op de hoofden van de passagiers een klein beetje champagne giet. Als dit gedaan is, zijn de passagiers als het ware ‘’gedoopt’’, waardoor de champagnedoop en ook de laatste stap van de ballonvaart heeft plaatsgevonden.

 

Ballonvaart bij Ballonteam Wessel

Wilt u zelf graag ook een ballonvaart maken? Dan bent u bij Ballonteam Wessel aan het goede adres! Wij bieden ballonvaarten aan in de wijde omgeving van Barneveld. Plaatsen die hieronder vallen zijn onder andere: Barneveld zelf, Amersfoort, Arnhem, Deventer, Apeldoorn, Nijmegen, Zwolle, Putten en Veenendaal. Wij van Ballonteam Wessel bieden twee soorten ballonvaarten aan, namelijk privévaarten en geplande vaarten. Bij een privévaart zit u altijd met uw eigen gezelschap. Hiernaast kan bij een privévaart de startlocatie (in overleg) zelf bepaald worden. Bij een geplande vaart zit u met zowel uw eigen gezelschap als met andere gezelschappen in een mand. Hiernaast kan er bij een geplande vaart de startlocatie niet zelf worden bepaald. Hier staat dan wel tegenover dat een geplande vaart tot vijf personen goedkoper is. Heeft u vragen over de boeking van een ballonvaart of een ander onderwerp? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen per e-mail (info@ballonweb.nl) of telefoon (0342-492956). Zien wij u binnenkort bij een ballonvaart van Ballonteam Wessel?