Hoe wordt een luchtballon gemaakt?

Ballonvaart Myanmar

Een luchtballon is geen simpel product dat zo uit een machine komt. Luchtballonnen moeten namelijk met veel zorg gemaakt worden, grotendeels met mensenhanden, waardoor er vrij veel tijd in het maken van een luchtballon zit. Over het algemeen bestaat een luchtballon uit vijf onderdelen: het omhulsel (de ballon zelf), de mand, de brander, de gasflessen en het branderframe. Deze onderdelen worden hieronder verder beschreven.

 

Het omhulsel (de ballon zelf)

Voordat het omhulsel gemaakt wordt, maakt de fabrikant eerst een ontwerp. Dit ontwerp wordt naar de opdrachtgever gestuurd. Als de opdrachtgever het ontwerp goedkeurt, wordt de luchtballon gemaakt. Het omhulsel van de luchtballon wordt gemaakt van nylon met een speciale coating die de ballon luchtdicht maakt. De onderkant van de luchtballon bestaat meestal uit vuurbestendig nomex/dacron. De reden hiervoor is dat de onderkant van een luchtballon in aanraking kan komen met het vuur en het door de vuurbestendigheid dus geen vlam kan vatten. De luchtballon is eigenlijk een samenhangsel van veel verschillende stukken stof die in de fabriek aan elkaar genaaid worden. Deze stukken stof worden met elkaar verbonden door hele sterke banden, genaamd loadtapes. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen horizontale loadtapes en verticale loadtapes. Horizontale loadtapes hebben de functie als ‘’scheurstopper’’, zodat eventuele scheuren in de ballon stoppen bij de loadtapes. Verticale loadtapes hebben als functie om de luchtballon te ’’dragen’’ en zijn dus de sterkere loadtapes. Bovenin het omhulsel zit een soort parachute, waarmee de piloot hete lucht kan laten ontsnappen uit de ballon en de ballon hierdoor dus gaat dalen.

Ballonvaart United States

De mand

De mand van de luchtballon wordt gemaakt van gevlochten wilgentenen. Deze gevlochten wilgentenen zijn licht, sterk en buigzaam: perfect voor een luchtballon dus. De mand hangt met stalen buizen aan het branderframe. Dit branderframe is vervolgens weer bevestigd aan het versterkingsnet van de ballon.

 

De brander

De brander zorgt ervoor dat er hete lucht in de ballon komt, zodat de luchtballon opstijgt. Als brandstof voor de brander wordt propaangas gebruikt, dat door een ventiel naar buiten kan. De piloot bestuurt dit ventiel en kan hiermee de ballon laten stijgen.

 

De gasflessen

De gasflessen zijn gevuld met 40 liter propaangas en hebben een dikke hoes als omhulsel, om ervoor te zorgen dat mensen zich niet verwonden bij een ruwe landing. Met een gasfles van 40 liter kan ongeveer 40 minuten gevlogen worden.

 

Het branderframe

Het branderframe zit met nylon banden vast aan de mand. Tijdens het vliegen hangt het branderframe aan de kabels van de ballon. Aan de steunen van het branderframe zitten de gaspijpen vast, die van de gasflessen naar de brander gaan.

 

Ballonvaren bij Ballonteam Wessel

Heeft u zelf zin om een ballonvaart te maken? Ballonteam Wessel kan het u bieden. Wij van Ballonteam Wessel bieden ballonvaarten aan in de omgeving van de Gelderse Vallei. Zo kunt u opstijgen vanuit onder andere: Barneveld, Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Ede, Nijmegen, Veenendaal, Wageningen, Zutphen, Zwolle en Putten. Hierbij bieden wij u twee verschillende soorten vaarten aan, namelijk privévaarten (een ballonvaart met alleen uw eigen gezelschap) en geplande vaarten (een ballonvaart met meerdere gezelschappen). Hiernaast kunt u bij een privévaart zelf de startlocatie bepalen. Hier tegenover staat wel dat een geplande vaart tot vijf personen goedkoper is. Heeft u vragen over een ballonvaart? Neem dan contact met ons op via e-mail(info@ballonweb.nl) of telefoon (0342-492956).