Hoe bestuur je een luchtballon?

Hoe bestuur je een luchtballon?

Veel mensen vroegen aan ons hoe een luchtballon nu precies bestuurd wordt. Om deze reden besloten wij om hier een blog over te schrijven. Lees snel verder om te ontdekken hoe bijzonder het besturen van een luchtballon eigenlijk is.

 

Waarom een luchtballon eigenlijk niet bestuurd kan worden

Het simpele antwoord op de vraag ‘’hoe bestuur je een luchtballon?’’, is ‘’niet’’. De reden hiervoor is dat de koers van de luchtballon afhankelijk is van de windrichting. Zo wordt er bijvoorbeeld bij een zuidwesterwind naar het noordoosten gevaren. Hiernaast wordt de gevaren afstand tijdens een ballonvaart bepaald door de windsnelheid. Dit betekent dus dat hoe harder het waait, hoe verder er gevaren wordt. Echter is te harde wind ook een reden waarom een ballonvaart niet doorgaat.

Hoe bestuur je een luchtballon?

Is er toch een manier waarop een luchtballon bestuurd kan worden?

De enige manier hoe een luchtballon bestuurd kan worden, is door gebruik te maken van de diverse luchtlagen met een afwijkende windsnelheid en windrichting. Door de brander harder of minder hard te laten gaan, kan er hoger of lager gevaren worden. Hierdoor kan de route die de luchtballon vaart nog deels voor een gedeelte bepaald worden. Hiernaast kan de luchtballon ook gedraaid worden, door het gebruikmaken van twee verschillende soorten ‘’touwtjes’’, waarmee de lucht op een bepaalde manier in en uit de luchtballon kan worden gelaten. Zo kan de piloot een bepaalde plek die u graag wilt zien of die zeer mooi is in het algemeen beter laten zien, door de luchtballon die bepaalde kant op te draaien.

 

Ballonvaart bij Ballonteam Wessel

Bent u zelf ook nieuwsgierig geworden naar het maken van een ballonvaart? Bij Ballonteam Wessel bieden wij u prachtige ballonvaarten aan in de Gelderse Vallei, waarin onder andere de plaatsen Barneveld, Ede en Veenendaal liggen. Wij bieden u twee soorten ballonvaarten aan, namelijk de geplande vaart en de privévaart. Bij de geplande vaart staat u met meerdere gezelschappen in een mand. Bij de privévaart staat u alleen met uw eigen gezelschap in een mand. Hiernaast kunt u bij de privévaart ook zelf de startlocatie bepalen. Startlocaties waaruit u onder andere kunt kiezen, zijn Barneveld, Amersfoort, Arnhem, Apeldoorn, Ede, Deventer, Nijmegen, Veenendaal, Wageningen, Zutphen, Zwolle en Putten. Bij een de een de geplande vaart kunt u niet zelf de startlocatie bepalen, maar deze is wel tot vijf personen goedkoper. Heeft u een vraag of opmerking over? U kunt altijd contact met ons opnemen via e-mail (info@ballonweb.nl) of telefoon (0342-492956).